5-Elementen Voedingsleer

Dieet als THERAPIE

Orgaanklok voeding
Volgens de Orgaanklok afgestemde voeding
De Gele Keizer richtte zich op een dag tot Tian Shi, een door God geïnspireerde leraar: “Ik heb gehoord dat in vroegere tijden de mensen wel meer dan honderd jaar oud werden en toch vitaal en actief bleven!
Maar tegenwoordig bereiken mensen nog maar de helft van die leeftijd en zijn ze vaak helemaal verlieten en versleten. Komt dat doordat de wereld van generatie op generatie verandert? Of komt het doordat de mensen de wetten van de natuur verwaarlozen?”
Uit: Nei Jing
Niets overtreft de heerlijkheid van de vijf smaken. Als de mensen aandacht besteden aan deze vijf smaken en ze goed met elkaar vermengen, zullen hun beenderen recht blijven, hun spieren soepel en jong, hun bloed zal vrijelijk stromen, hun poriën zullen fijn van structuur zijn en bijgevolg zal hun adem met de gloed van het leven worden gevuld. Als de mensen bovendien nog zorgvuldig de juiste weg volgen alsof het een wet is, zullen ze een lang leven leiden!
Uit: Nei Jing
Laat uw voeding uw medicijn zijn, en laat uw medicijn uw voeding zijn! (Hippocrates)

*

“Voeding volgens de 5-elementenleer”

Dit is voor iedereen bestemd die zich bezighoudt met voeding en voor mensen die het belangrijk vinden om hun dagelijkse voeding heel doelgericht en bewust te kunnen/ willen bepalen en kiezen. Als grondslag zijn de natuurwetten doorgegeven die in de Chinese traditie eeuwenlang toegepast worden in de Traditionele Chinese Geneeskunst (TCM).
In dit opzet zullen het theoretische gedeelte van de Voeding volgens de 5- elementenleer (Aarde-Maag-MiltPancreas-Nazomer/ Metaal-Longen-Dikkedarm-Herfst/ Water-Nier-Blaas-Winter/ Hout-Lever-Galblaas-Lente en Vuur-Hart-Dunnedarm-Kringloop-3v.Verwarmer-Zomer) uitgebreid besproken en uitgelegd worden. De onderlinge relatie en interacties m.b.t. ziekte en gezondheid zullen later in het vervolgdeel behandeld worden.
De goede kennis over (dagelijkse) voeding is heel essentieel belangrijk willen we de goede gezondheid bevorderen en behouden!!!
Aan bod zullen komen o.a.:Fruits
  1. Hoe bepaal ik wat ik het beste moet eten op een bepaald moment van de dag?
  2. Hoe kan ik de geboekte resultaten na de kuurbehandeling zelf handhaven door de voeding?
  3. Chinese voedingsleer vs. Bloedgroependieet, wat leert het ene dieet ons dat het andere niet doet?
  4. Allergie of intolerantie? Heeft u nu uiteindelijk zin in echt afslanken?
  5. Yin en Yang principes voor de voeding, de eeuwen oude principes over de balans!
  6. De cyclus van de 5-elementen: voedend, remmend of controlerend? Hoe toe te passen?
  7. Welke voedingstoffen/ ingrediënten horen bij welk Element? Is de volgorde van koken belangrijk?
  8. De indeling van de diverse eetwaren naar Temperatuur, Smaak en Functie.
  9. Kan het ene voedselingrediënt het andere tegenwerken, versterken of harmoniseren?
  10. Het juiste tijdstip om te eten. De “Optimumtijd” van alle organen, onverbloemde waarheid!
  11. Versterkende voeding voor een bepaald seizoen. Moderne mens eet vaak lukraak “gevarieerd”.
  12. Algemene regels voor gezond eten en leven. Voeding als Preventie.Gelegenheid om vragen te stellen!
5 smaken
5-Elementen Dieet
De krachtige eigenschappen van voeding zijn goede ondersteuning bij alle T.C.M. behandeling!
Het zal voor algemeen publiek in 3 etappes gehouden worden en elke keer 2 uur duren.
Aan het eind van de Seminaar zal een hand-outs (handleiding) uitgereikt worden.
De sprekers: J.D. Setyo, TCM-arts m.m.v. Silvia Foe, acupuncturiste.
Kosten: € 180,- per persoon, incl. thee en syllabus.
De reader (apart) kost €30,-

*

 The benefits of TURMERIC (Curcuma)

The benefits of GINGER

*

Melk, de witte motor óf de witte killer?

Melk overconsumptie leidt tot allergie, arteriosclerose, osteoporose, Alzheimer etc.

*